Gynaecologie

Gynaecologie

Gynaecologie
Tijdens mijn opleiding tot acupuncturist heb ik les gehad van Tileke Bos en Yushin Chung. Hierbij heb ik veel kennis opgedaan over gynaecologische problematiek en hoe deze te behandelen met acupunctuur.

Menstruatie
Menstruatieklachten kunnen veel problemen geven in het dagelijks leven. Klachten zoals menorragie (hevig bloedverlies), oligomenorroe (weinig bloedverlies), amenorroe (geen menstruatie), dysmenorroe (pijnlijke menstruatie) en endometriose zijn voorbeelden van een niet natuurlijke cyclus. Acupunctuur kan ondersteunen bij het creëren van deze natuurlijke cyclus of het verminderen van pijn. Bijkomende symptomen als stress, onzekerheid, premenstrueel syndroom (PMS), mastopathie (pijnlijke borsten), concentratieproblemen, duizeligheid, rusteloosheid, stekende pijnen, obstipatie, hoofdpijn en depressie zullen hierdoor verminderen.

Zwangerschap, ovulatieproblemen, infertiliteit
Zwanger worden is een mooi geschenk, wat niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Als er complicaties zijn of onverklaarbare redenen waarom zwanger worden niet lukt zijn de emoties daaromheen groot en zwaar. Als therapeut is het fijn om diegenen (zowel de man als de vrouw) te begeleiden door middel van acupunctuurbehandelingen om de zwangerschapskans te vergroten. Ook kan acupunctuur een mogelijkheid bieden als ondersteuning bij een IVF-traject, na een IVF-traject of bij het doormaken van een miskraam.

Postpartumproblemen
Na de bevalling kunnen er klachten ontstaan, zoals vermoeidheid, problemen met borstvoeding, mastitis (borstontsteking), postnatale depressie (PND). Deze klachten kunnen behandeld worden met acupunctuur.

Menopauze (de overgang)
De overgang kan een onaangename periode zijn. Je voelt je een compleet ander mens als er klachten ontstaan. Voorbeelden van deze klachten zijn nachtzweten, opvliegers, jeuk, depressie, stresss, onrust, stemmingswisselingen, slaapproblemen, gewrichtsklachten, vaginale droogte, droge huid of vergeetachtigheid. Met behulp van acupunctuur kunnen deze klachten verminderd worden.