Wat is acupunctuur?

Acupunctuur:

Acupunctuur is een alternatieve/complementaire geneeswijze met als doel het herstellen van de mentale en fysieke balans van de mens.

Acupunctuur is één van de onderdelen van de TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde).

Bij een acupunctuur behandeling in de praktijk maak ik gebruik van zeer dunne steriele naalden die ik in de huid plaats op de zogenoemde acupunctuurpunten.

Door een stimulatie van deze naalden kan het lichaam een reactie geven, waardoor pijn kan verminderen en balans bewerkstelligd wordt. Het plaatsen van deze naalden wordt door iedereen anders ervaren, maar doorgaans niet als bijzonder pijnlijk. Als de naalden geplaatst zijn kan er een zwaar, opluchtend, tintelend of stromend gevoel worden waargenomen.

Door het toepassen van acupunctuur stimuleer ik het zelf genezend vermogen van uw lichaam.

Naast acupunctuur maak ik als dat nodig is gebruik van Moxa. Moxa is een verwarmend kruid dat een lichaamsgebied beter laat doorstromen waar een stagnatie is of tonifiëren waar zwakte is.

Ook kan ik cupping toepassen. Cuppings zijn glazen bollen die ik op de huid plaats, die de huid aan zuigen om een bepaald lichaamsgebied beter te laten doorstromen waar een stagnatie is.

 

Wat is TCM?

Traditionele Chinese Geneeskunde is meer dan drieduizend jaar geleden ontstaan. Begonnen als sjamanistische geneeskunde en doorontwikkeld tot een goede therapeutische geneeskunde die de reguliere geneeskunde op dit moment aanvult.

De therapie bestaat uit het oplossen van de blokkade bij gestagneerde energie en het stimuleren van het juiste stromen van de energie door het lichaam.

Deze energiestroom noemt men Qi en stroomt door meridiaanbanen in het lichaam. De meridiaanbanen zijn verbonden met onze organen. De Qi-stroom kan uit balans raken door lichamelijk verkeerd bewegen of trauma, maar ook door stress en emoties. De Qi-stroom kan vast gaan zitten, de verkeerde kant op gaan stromen of te zwak worden waardoor we klachten gaan ervaren zoals; stekende pijn, zeurende pijn, verkeerde werking van onze organen, maar ook het gevoel van onbehagen, verdriet, boosheid of vermoeidheid.

De TCM-behandelingen zijn erop gericht de balans in het juiste stromen van de Qi in het lichaam te herstellen (de balans van Yin en Yang). De therapie van TCM bestaat uit verschillende onderdelen.

– Acupunctuur
– Acupressur (Tuina Massage)
– Gymnastiek (Qi Gong, Tai Chi, meditatie)
– Cupping
– Moxa
– Dieet (voeding volgens de vijf elementen)
– Kruiden (medicatie)