Rouw en stervens
begeleiding

Stervensbegeleiding

De nascholing rouw en stervensbegeleiding heb ik bij Ellen de Brouwer gevolgd. Met zeer veel toewijding heeft ze mij kennis laten maken met hoe mooi het is om rouw en stervensbegeleiding door middel van voetreflexmassages te mogen geven aan mensen.

Tijdens het behandelen van de persoon die stervende is, geven wij als therapeut onze onverdeelde aandacht. Onverdeelde aandacht is het vermogen om doelbewust, van moment tot moment, aandacht te schenken, zodat de cliënt zich bewust kan worden van zijn eigen gedachten en gevoelens. Wij geven aandacht aan verdriet en helpen bij het toestaan van emoties. Wij bieden een veilige basis waarop gesteund mag worden zodat kwetsbaarheid er mag zijn. Op deze manier ontstaat er een gelegenheid om het lot te accepteren. Uit deze acceptatie ontstaat vervolgens de kans op verwerking. Met onverdeelde aandacht ondersteunen wij als voetreflextherapeut het vermogen van de cliënt om pijn en lijden te verdragen.

Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde, nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten. Ik leverde het bewijs van mijn bestaan, omdat door het verleggen van die ene steen de stroom nooit meer diezelfde weg zal gaan.” (Bram Vermeulen)

Rouwverwerking

Tijdens het behandelen van mensen die in een rouwproces zitten kunnen we doormiddel van een voetreflexmassage de cliënt ondersteunen in het toestaan van de pijn. Als mensen veel van elkaar houden dan zijn ze ook voorbestemd om diep verdriet te ervaren. Verdriet en liefde horen bij elkaar. Het doel van de therapie is ondersteuning bieden tijdens de rouwverwerking door de cliënt te begeleiden op zijn of haar weg terug naar vrede.

Als we rouwen kunnen we tijd nemen om verdriet te laten zijn. Als we daarbij warmte en genegenheid van mensen ervaren, dan groeien we, worden we sterker en zachtmoediger. Binnen de samenwerkingsrelatie met de voetreflextherapeut en de cliënt is het de intentie van de therapeut om onverdeelde aandacht te schenken aan de cliënt die rouwt. Onverdeelde aandacht is het vermogen om doelbewust, van moment tot moment, aandacht te schenken, zodat de client zich bewust kan worden van zijn eigen gedachten en gevoelens.

Tijdens de rouw gaat men door verschillende fases. Een fase om de werkelijkheid van het verlies te erkennen, een fase om de pijn van het verlies te ervaren, een fase om zich aan te passen aan een wereld zonder die ander en een fase om opnieuw te leren houden van mensen. Voetreflextherapie biedt tijdens elke fase van rouwverwerking een verrijking. Een liefdevolle aanraking tijdens de massages biedt een diepgaande ondersteuning.

Verdriet is een wond die om te kunnen genezen aandacht nodig heeft. Verdriet verwerken en beëindigen betekent onze gevoelens open en eerlijk onder ogen zien, ze volledig uiten en loslaten, verdragen en aanvaarden zolang het duurt om de wond te helen. We zijn bang dat als we verdriet eenmaal erkend hebben, we erdoor verpletterd worden, maar het tegendeel is waar. Verdriet dat bewust ervaren wordt, lost op. Verdriet dat niet geuit wordt is verdriet dat tot in het oneindige voortduurt.” (Sogyal Rinpoche)