Abdominale (=buik) acupunctuur

Abdominale (=buik) acupunctuur

Onze buik is een gevoelig gebied en een heilige plaats waar veel emoties worden opgeslagen.

Als we in balans zijn stroomt er een gezonde energie door de buik. De buik voelt hierbij aangenaam, soepel, warm, zacht en niet pijnlijk aan. Verdriet, opwinding, boosheid, angst, zorg en stress zijn voorbeelden van emoties die problemen kunnen veroorzaken in het buikgebied. Als gevolg van deze emoties kunnen er symptomen ontstaan zoals pijn, maagzuur, een koude onderbuik, pijnlijke navel, opgeblazen buik, verminderde eetlust, verstoord eetpatroon, buikkrampen, buikrommelingen, plasproblemen, menstruatieproblemen, verminderde weerstand of chronische vermoeidheid. Tevens kunnen littekens (bijvoorbeeld een keizersnede) problemen geven in de doorstroming van de buikenergie.

Voor het behandelen van buikklachten heb ik nascholingen gevolgd, waaronder de abdominale acupunctuur bij het Instituut voor Complementaire Zorg Opleidingen te Antwerpen (ICZO). Hierbij heb ik een behandelmethode en techniek geleerd waarvan de theorie duizenden jaren teruggaat over een heilige schildpad op de buik (zie afbeelding). Met het toepassen van deze methode wordt de mens weer in zijn natuurlijke balans gebracht.

Daarnaast pas ik andere acupunctuurtherapievormen toe, zoals de Hara (=buik) -acupunctuur. Deze theorie is afkomstig uit Japan en wordt vaak toegepast bij emotionele problematiek. Deze therapievorm creëert een natuurlijke energiestroming door het oplossen van stagnaties in de buik.

Naast acupunctuur pas ik ook andere vormen van Traditional Chinese Medicine (TCM) toe waardoor de buikenergie gaat stromen. Voorbeelden hiervan zijn een zachte tuinamassage op de buik of een moxabehandeling voor het verwarmen van de buik en het behandelen van littekens.